a-PRO-szentek

a pannonhalmi bencés gimnáziumban

Színház Győrben

2017. április 14. 11:01 - görgő

A győri önkormányzat anyagi támogatása jóvoltából eljutottunk egy osztálydrámás előadásra, mely drámapedagógiával egybekötött foglalkozással zárult. A RÉV Színházi és Nevelési Társulat Kívül-belül darabját néztük meg. 

A színházi nevelési program egyedülálló művészetpedagógiai módszer. Ez a színházművészet és a reformpedagógia legjavát ötvöző műfaj olyan életre szóló élményben részesíti a fiatalokat, amely az őket körülvevő világ megértésére és az ahhoz való viszonyuk kialakítására sarkallja őket. A művészet eszközeivel érhető el a kommunikációs képességek, a később oly meghatározó társadalmi együttműködés, az önkifejezés kompetenciájának fejlesztése.
A program a színházi élményt közvetlenül kapcsolja össze az aktív részvétellel. Főbb formái ennek a színházi nevelési módszernek: az együttgondolkodás, egyéni és közös döntési helyzetek, a különböző nézőpontok egyeztetése, ütköztetése. A foglalkozás során a résztvevők láthatnak színházi jeleneteket, továbbá kis és nagy csoportban is dolgoznak.

"Amikor egy diák része lesz egy közösségnek, meg kell találnia benne a helyét, és ha neki ez nem megy, mert mondjuk kevésbé határozott, bátortalan vagy egyszerűen még keresi önmagát, segítenek majd a többiek. Az más kérdés, hogy a mások által adományozott szerepkörben, státuszban, a hierarchiában kijelölt helyén hogyan érzi majd magát ez a fiatal. A Kívül- belül munkacímű előadásunk azt a kérdést vizsgálja, hogy egy nem kívánt szerepkörnek milyen előzményei, ill. következményei lehetnek. Miért kerülhet valaki egy olyan szerepbe, amiben rosszul érzi magát? Milyen viselkedési formákat szül egy ilyen, stigmaként viselt szerepkör? Hogyan változhat tőle a személyiség? A darab központi szereplője, Áki, elhatározza, hogy kitör az évek óta viselt, a családja és az osztálytársai által ráruházott, nem kívánt szerepből, az ő próbálkozásait követhetjük nyomon. Ez a kényelmetlen skatulya egyre jobban frusztrálja a tizenhat éves fiút, olyannyira, hogy kitörési kísérlete egy ponton agresszióba csap át. Az előadás időtartama: 120 perc"

Köszönjük a szervezést Hartyándi Mátyás prefektusnak! 

wp_20170321_001.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://a-pro-szentek.blog.hu/api/trackback/id/tr8312425819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása